Aronia jest krzewem pochodzącym z Ameryki Północnej, który obecnie uprawia się także w Europie Wschodniej. Aromatyczne owoce aronii są popularnym składnikiem deserów, konfitur i kompotów. To jednak nie wszystko, ponieważ posiadają one wiele właściwości zdrowotnych, ze względu na dużą zawartość pożytecznych polifenoli.
Właściwości przeciwrakowe
W badaniu z 2004 roku wykazano, że wyciąg z winogron, aronii oraz czarnej jagody zapobiega rozwojowi raka okrężnicy. Jednak ze wszystkich owoców, najsilniejsze działanie hamujące wzrost komórek rakowych miała właśnie aronia.
Ekstrakt z aronii pomaga zredukować uszkodzenia komórek związane z rakiem piersi. Naukowcy doszli do wniosku, że spożywanie aronii może mieć właściwości ochronne przed zachorowaniem na nowotwór.
Właściwości przeciwcukrzycowe
W 2015 roku wykazano, że ekstrakt z aronii pomaga wzmocnić nasz układ odpornościowy i zmniejszyć występowanie stanów zapalnych w organizmie, związanych z cukrzycą. Składniki zawarte w owocach zmniejszają także oporność na insulinę, poziom cukru we krwi, a nawet pomagają w zwalczaniu otyłości.
Wspieranie zdrowia narządów
Podczas badania przeprowadzonego w 2016 roku wykazano, że sok z owoców aronii posiada właściwości ochronne przed uszkodzeniami wątroby. Autorzy badania sugerują, że może mieć to związek z dużą zawartością przeciwutleniaczy występujących w owocach. Picie soku z aronii może mieć też dobry wpływ na zdrowie żołądka, stabilizując jego pracę, dzięki zwalczaniu stresu oksydacyjnego.
Wspieranie układu krążenia
Spożywanie aronii może chronić przed chorobą wieńcową, usprawnia krążenie krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Naukowcy są zdania, że aronia może stanowić działanie pomocnicze w leczeniu chorób naczyniowych.
W tych wyjątkowo zdrowych owocach znajdziemy między innymi takie składniki odżywcze jak witaminę C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, witaminę K, sód, potas, wapń, magnez, żelazo oraz cynk. Konkretne właściwości odżywcze mogą się różnić w zależności od sposobu uprawy oraz obróbki owoców.