Artykuł opublikowany w magazynie “Molecules” przez naukowców z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negew w Izraelu i Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze informuje, że sztuczne słodziki i suplementy odżywcze dla sportowców zatwierdzone przez FDA są toksyczne dla bakterii jelitowych.
Wspólne badania wyżej wymienionych naukowców wykazały względną toksyczność sześciu sztucznych substancji słodzących (aspartamu, sukralozy, sacharyny, neotamu, adwantamu i acesulfamu potasu-k) oraz 10 suplementów odżywczych przeznaczonych dla sportowców zawierających te sztuczne słodziki. Bakterie rezydujące w układzie pokarmowym stały się toksyczne po wystawieniu ich na działanie zaledwie jednego miligrama na mililitr sztucznych słodzików.
Sztuczne słodziki są stosowane w niezliczonych produktach spożywczych i napojach bezalkoholowych o obniżonej zawartości cukru. Wiele osób spożywa ten dodatek, nawet o tym nie wiedząc. Ponadto sztuczne słodziki identyfikuje się jako nowe zanieczyszczenia środowiska i można je znaleźć w wodzie pitnej i powierzchniowej oraz w warstwach wodonośnych wód gruntowych.
Tłumaczenie: Nexus
Źródło oryginalne: ScienceDaily.com
Źródło polskie: Wolna-Polska.pl
Źródło oryginalne: ScienceDaily.com
Źródło polskie: Wolna-Polska.pl