Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

piątek, 15 marca 2019

Cynamon może zmniejszać ryzyko otyłości i chorób serca




Dieta wysokotłuszczowa niesie za sobą ryzyko chorób serca i może prowadzić do otyłości, cukrzycy lub innych groźnych schorzeń. Nowe badania sugerują jednak, że można zmniejszyć ryzyko zachorowania, wprowadzając do diety cynamon.
Przez 12 tygodni naukowcy stosowali u dwóch grup szczurów dietę wysokotłuszczową. Jedna z nich przyjmowała również suplementację w postaci cynamonu. Zespół badaczy odkrył, że szczury, które spożywały cynamon przybrały mniej tkanki tłuszczowej, niż gryzonie z grupy kontrolnej, która nie otrzymywała suplementacji.

Różnice pojawiły się również w wynikach badań krwi, ponieważ grupa suplementująca przyprawę miała zdrowsze stężenie glukozy i insuliny we krwi, a także lepszy profil lipidowy. Ponadto badacze stwierdzili, że szczury, które otrzymywały cynamon miały także zwiększony poziom cząsteczek przeciwzapalnych i przeciwutleniaczy w organizmie.
Zdaniem badaczy eksperyment ten udowodnił, że cynamon jest bogaty w polifenole, który zawierają przeciwutleniacze i substancje przeciwzapalne, co może zmniejszać ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia. Przeciwutleniacze chronią przed stresem oksydacyjnym (zaburzenie równowagi pomiędzy antyoksydantami i prooksydantami), który może powodować wiele niebezpiecznych chorób, m. in. zawał serca.