Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

czwartek, 30 marca 2017

Zadbaj o dziąsła

By Nevinho - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12779869

Klasycznym objawem szkorbutu jest stan zapalny, napuchnięte i krwawiące dziąsła.

Szkorbut to choroba wywołana niedoborem wit. C. Jest najczęściej wiązana z dawnymi żeglarzami, którzy wypływali na długie wojaże morskie i nie mieli wystarczającej ilości tej ważnej substancji odżywczej.
Setki lat temu, jedynym źródłem wit. C były warzywa i owoce, i żeglarze nie mogli za-brać ze sobą wystarczających zapasów na całą podróż. Wielu z nich umierało na tę chorobę.

Broń się przed szkorbutem: nie powinno się ignorować problemów z dziąsłami

Choć przypadki szkorbutu teraz są dość rzadkie, to niedobór wit. C jest nadal największym czynnikiem ryzyka. Objawy szkorbutu to anemia, wyczerpanie, osłabienie, opuchlizna, zapalenie dziąseł i utrata zębów.
Mimo że niedobór wit. C jest potencjalnie niebezpieczny dla wszystkich ludzi i może prowadzić do szeregu problemów zdrowotnych, to brak wit. C jest szczególnie niebezpieczny dla płodu w ciężarnej matce. Może zahamować rozwój mózgu i utrudniać dziecku zdrowy start w życiu.
Sprawy jamy ustnej i dziąseł należą do najważniejszych wskaźników problemów z niedoborem wit. C, i jednym z objawów wskazujących na szkorbut. Na szczęście tymi sprawami można się łatwo zająć stosowaniem suplementów wit. C.

Wit. C musi być dostarczana ze źródeł zewnętrznych

Wit. C jest kluczowa dla wielu procesów w organizmie, w tym produkcję kolagenu i przyswajanie żelaza. Ale organizm człowieka nie może syntetyzować wit. C w sposób naturalny. Dlatego wit. C musi być dostarczana z pożywienia np. owoców, warzyw i wysokiej jakości suplementów wit. C.
I znowu, przypadki szkorbutu dzisiaj są dość rzadkie, ale niektóre grupy mają zwiększone ryzyko choroby. Do nich należą osoby dotknięte niedożywieniem, tacy jak alkoholicy, osoby mało zarabiające i starsze.
Początkowe objawy szkorbutu to: utrata apetytu, utrata wagi, gorączka, szybki oddech, biegunka, drażliwość, opuchlizna, wrażliwość, dyskomfort, poczucie paraliżu i krwawienie. Późniejsze objawy to ciągłe krwawienie dziąseł, utrata zębów, krwotok błon śluzowych, skóry i oczu, oraz rozkład chrząstki stawowej i tkanki łącznej.

Czas na rozwiązanie: codzienna suplementacja wit. C to antidotum na jej niedobór

Główna metoda leczenia szkorbutu to podawanie wysokich dawek skoncentrowanej wit. C albo w zastrzykach, albo doustnie. Pacjent powinien też regularnie jeść więcej produktów bogatych w wit. C: cytrusy, ananasy, truskawki, kiwi i papryka. Inne owoce i warzywa bogate w wit. C to papaya, gujawa, porzeczki, pomidory, marchew, brokuły, szpinak i kapusta.
Ponadto, dzienna dawka wit. C może przynosić duże korzyści zdrowotne, w tym optymalny wzrost tkanek i funkcjonowanie układu odpornościowego. Idealna dzienna dawka może być początkowo 500 do 1.000mg – dla zdrowych ludzi. Oczywiście, większej dawki mogą wymagać osoby cierpiące na przewlekłe dolegliwości.
Tłum. Ola Gordon