Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

środa, 7 października 2015

Orzechami obrodziło...




Mamy piekna jesien. Orzechami obrodzilo, u mnie na dworze zauwazylam dzika leszczyne, jablon, wiele wspanialych owocow.
Przechodnie nie zauwazaja podarkow natury, o wiele prosciej im kupowac zapakowane w folie produkty, a moze zwyczajnie wstydza sie po nie siegnac? Emotikon wink
Podarek od natury.
Dzisiaj troche o orzechu.
Trzeba wiedziec, ze nie moczone orzechy posiadaja inhibitory enzymow. Brzmi powaznie, jednak trzeba wiedziec, ze te pelne powagi slowa zabezpieczaja orzechy przed wczesnym kielkowaniem. Inhibitory, ktore dostana sie do naszego organizmu wraz z orzechami blokuja nasze enzymy trawienne.
Dodatkowo pokarm zawierajacy inhibitory moze spowodowac powiekszenie trzustki. Orzechy otacza ciemna skorka, to ona chroni wszelkie wartosci odzywcze.
Orzechy wloskie obieramy ze skorek. Obranie orzecha ulatwia wczesniejsze namoczenie. Jest wiele pozytywow moczenia orzechow. Poczawszy od przeplukaniu z brudu, uwolnionych enzymow, poprzez miekkosc orzecha (dla tych ktorzy maja problemy z zebami). Kiedy orzech jest miekki mozna go podac mlodszym dzieciom, zblendowac czy ugniesc na paste.
Moczone orzechy sa szybciej i latwiej trawione- daja wiecej energii, co przyspiesza regeneracje i nie obciazaja organizmu.
Pytacie, czy powinnismy moczyc orzechy pistacjowe. Tak, jak najbardziej- chociazby dlatego , by wyplukac z nich sol.
Wymoczone pistacje nadaja sie doskonale do przygotowania past, serow, pasztetow, czy do innych wyrobow.
Czy nie namoczone orzechy I nasiona sa zdrowe ?
Oczywiscie, wciaz jest to zdrowy produkt jednak wartosci odzywcze wchloniemy jedynie w 40%. Moczenie uwalnia pozostałe 60% enzymow. Tak samo sytuacja wyglada z nasionami, zwlaszcza kiedy chcemy uzyskac surowe mleko. Co zrobic z woda z moczonych orzechow i nasion?
Nie pozbywamy sie jej. Moczenie uwalnia enzymy, mineraly, wartosci odzywcze I witaminy .
Woda, w ktorej byly orzechy jest bardzo wartosciowa.
Najlepiej abysmy podlali nia rosliny w naszym domu.
W ludzkim przewodzie pokarmowym blonnik pelni wiele waznych funkcji – wchlania wode i rozpuszczone w niej metale ciekie, dzieki czemu ulatwia ich wydalenie, pomaga usunac patologiczny sluz ze sciany jelita cienkiego, a wreszcie stanowi podloze w hodowli bakterii acidofilnych zasiedlajacych srodowisko jelita grubego”.
Naukowcy z Marshall Universitety w Zach. Wirginii umiescili raport w czasopismie Nutrition, ScienceDaily (Sep. 6, 2011), ze mala dawka orzechow wloskich spozywana kazdego dnia obniza ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet.Orzechy wloskie to doskonale, naturalne zrodlo zdrowego tluszczu OMEGA-3, ktory od dawna zwiazany jest z dobrym zdrowiem. Zawiera nie tylko silne dawki tluszczu Omega-3, ktory glownie jest odpowiedzialny za zmniejszenie ryzyka, ale rowniez efekt synergii miedzy wieloma skladnikami odzywczymi dostarczanymi przez orzechy: mineralami, witaminami i bialkiem.
Jak dlugo moczymy orzechy?
Orzechy wloskie moczymy okolo 8 godzin
Migdaly moczymy okolo – 12 godzin
Orzechy brazylijskie przez 12 godzin
Nerkowce – 6 godzin,
Orzechy laskowe – 8 godzin,
Makadamia- przez 4 godziny,
Pekan: moczyc przez 8 godzin,
orzechy sosnowe: moczymy przez 8 godzin,
Pamietajmy, ze orzechy sa najbardziej wartosciowe ze wszystkich bakalii. Co prawda posiadaja duzo tluszczu i kalorii, jednak sa one korzystne dla zdrowia. Ile zjadac orzechow? Nie przesadzalabym z ich spozyciem. Jedna, dwie garsci kazdego dnia wystarcza aby pomoc zbudowac silny organizm. Najlepiej jesc zroznicowanie. Bardzo cenie sobie migdaly, orzeszki piniowe i moglabym jesc je non- stop, ale nie zapominam o macedemia, orzechach laskowych, wloskich i innych Emotikon wink
Na zdrowie!