Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

wtorek, 28 czerwca 2016

Pyszna zupa z buraka

Burak zwyczajny: zdjęcieBy Quadell - Self-published work by Quadell, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63063


Buraki sa nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Nie kazdy lubi ich surowy smak, warto jednak czasami pokusic sie i dodac go „nieskalanego” goraca temperatura do salatki czy plasterek do porannego soku. 
Witamina A, C, B1, witaminy P, mnostwo wapnia, magnezu, sodu potasu.
Kwas foliowy, zelazo, rubid, betamina, mangan, blonnik, cez, kobalt.
Czerwony kolor burak zawdziecza  antocyjanowi,  dzialajcego leczniczo na nowotwory zlosliwe.
 Burak słuzy rowniez do detoksykacji i zwalczania infekcji. W celu wzmocnienia organizmu warto po niego siegnac.

Dzisiaj przygotowalam smaczna zupe, ktorej przepis jest banalnie prosty jak sama surowa dieta 
Skladniki:
2 szklanki wody o temperaturze pokojowej
2 srednie  buraki (obrane)
1 duzy pomidor, polowka avocado
1 plasterek cebuli czerwonej (malej), mozna uzyc czosnku
zielona pietruszka (garsc)
orzeszki piniowe, dodane na samym koncu, do kubka dodalam 2 duze lyzki orzeszkow piniowych
Przyprawiac mozna do woli wedle gustu.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Wszystkie  skladniki umieszczamy w blenderze, (oprocz orzeszkow piniowych).
Blendujemy okolo 3 minut.
Kiedy korzystacie z cieplej wody, wystarczy blendowac minute.
Zupa idealna na upaly, nie zapominajcie, ze nic tak nie dodaje energii jak zywe pozywienie