Naukowcy z UT Southwestern Medical Center ustalili, jaki proces chemiczny odpowiada za przeciwnowotworowe właściwości rośliny przyprawowej zwanej pieprzem długim (Piper longum).
Za pomocą rentgenografii strukturalnej Amerykanie wykazali, że piperlongumina (PL) jest po spożyciu przekształcana w hPL, który wycisza gen GSTP1. GSTP1 koduje enzym S-transferazę glutationu klasy P, który ulega nadmiernej ekspresji w wielu nowotworach.
***\KLIKNIJ w link poniżej i polub stronę"Jak być zdrowym całe życie"na Facebook , a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach ze strony
https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378
***\KLIKNIJ w link poniżej i polub stronę"Jak być zdrowym całe życie"na Facebook , a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach ze strony
https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378
Mamy nadzieję, że opisana przez nas struktura umożliwi dalsze badania nad lekami, by zwiększyć moc PL i wykorzystać ją w różnych terapiach przeciwnowotworowych - podkreśla prof. Kenneth Westover.
Pieprz długi pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jako przyprawa jest używany głównie w Indonezji. W ajurwedzie stosuje się go jako lek od setek lat (ponoć wspominał o nim sam Hipokrates).: