Warzywa i owoce bez wątpienia są ważne dla naszego zdrowia. Problem jednak w tym, że przy uprawie wielu z nich wykorzystywane są spore ilości pestycydów. Nie oznacza to oczywiście, ze należy z nich rezygnować, warto jednak sprawdzać źródło pochodzenia. Czy wiesz, na które spośród nich uważać w szczególności?
Najbardziej spryskiwane warzywa i owoce
Rok w rok organizacja Environmental Working Group (EWG) ogłasza tak zwaną „Parszywą Dwunastkę” - listę najbardziej spryskiwanych warzyw i owoców. W internecie krążą różne warianty tej listy, często pomijające rok, dla której obowiązuje dana wersja. My prezentujemy dane z listy za rok 2016.
Pestycydy zawładnęły truskawkami
Przez połowę obecnej dekady listę najbardziej opryskanych owoców i warzyw otwierały jabłka. Zmieniło się to w 2016 roku, gdy pozycję niechlubnego lidera przejęły nagle truskawki. Dość powiedzieć, że pestycydy wykryto na 98 procentach próbek pochodzących z upraw innych, niż ekologiczne. W 47 procentach przypadków zauważono równocześnie co najmniej 10 różnych środków ochronnych. Czasem liczba ta osiągała znacznie wyższy poziom.
Ciąg dalszy rankingu to kolejno jabłka, nektarynki, brzoskwinie. Pierwsze warzywo pojawia się dopiero na piątym miejscu i jest to seler. Kolejne lokaty to jakże popularne latem winogrona i wiśnie, natomiast zaraz za nimi pojawia się szpinak. Listę zamykają pomidory („zwykłe” na 9. miejscu i koktajlowe na 11.), słodka papryka oraz ogórki.
Lista „czystych” warzyw i owoców
EWG nie tworzy wyłącznie „czarnej listy”, organizacja publikuje również ranking warzyw i owoców. Prym wiedzie w tej mierze awokado, zaś na drugim miejscu znajduje się kukurydza. Za nimi znajdują się ananasy, kapusta, słodki groszek, cebula i szparagi. Dziesiątkę zamykają owoce mango, papaje oraz kiwi. Dobre wyniki uzyskały też bakłażany, grejpfruty oraz kalafiory.
Czy to dobrze czy źle?
Sprawa jest bardziej skomplikowana, niż mogłoby się wydawać. Z jednej strony spora część środków ochrony roślin może negatywnie oddziaływać na zdrowie spożywających je osób. Z drugiej nie wszystkie, a niechronione rośliny mogą padać ofiarami nie tylko owadów, ale też pasożytniczych roślin.
Jeśli interesuje Cię ten temat, dodatkowe informacje możesz zasięgnąć w Polskim Instytucie Dietetyki (www.pid.edu.pl). Warto jednak już tutaj zaznaczyć, że rezygnacja z owoców wymienionych na liście nie jest dobrym pomysłem – są one ważne dla zdrowia. Warto natomiast zainteresować się możliwością pozyskania ich ze źródeł, w których wykorzystywane są środki ochronne bardziej przyjazne dla środowiska i dla ludzi.