Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

piątek, 27 stycznia 2017

Szkodliwe dodatki do żywności

By Artur Andrzej - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27938967



Dr David Servan-Schreiber, francuski neuropsychiatra prowadzący między innymi terapię osób zmagających się z chorobami onkologicznymi twierdził, że ponad 80% nowotworów jest efektem złej diety i niezdrowego stylu życia. Sam walczył z glejakiem mózgu. Lekarze rozkładali ręce i nie wróżyli mu długiego życia z chorobą, on jednak przeżył prawie dwadzieścia lat. Uważał, że człowiek nie jest bezradny wobec nowotworu, co sam udowodnił. Jego recepta była prosta: zmiana sposobu myślenia oraz nawyków żywieniowych, zwracanie uwagi na skład i pochodzenie spożywanych produktów, a także aktywność fizyczna.

Aby zdrowo się odżywiać, należy przede wszystkim analizować składy artykułów żywnościowych i eliminować te, które zawierają szkodliwe dodatki.
Niekorzystne działanie poszczególnych składników na organizm:
1. Aspartam (E951) – przez wielu naukowców uznany za rakotwórczy. Jego nadmiar może powodować między innymi: zawroty głowy, bóle głowy (również migrenowe), postępujące problemy ze wzrokiem, nudności, wymioty. Według badań przeprowadzonych na szczurach, aspartam może przyczyniać się do nowotworów mózgu. Dr Diana Dow-Edwards stwierdziła, że ten słodzik negatywnie oddziałuje na płód, przyczyniając się do chorób wrodzonych. Kobietom w ciąży nie zaleca się spożywania produktów zawierających aspartam.
2. Syrop glukozowo-fruktozowy – powoduje stłuszczenie wątroby, podwyższenie poziomu tzw. złego cholesterolu, otyłość, cukrzycę typu II oraz choroby układu krążenia.
3. Karagen (E407) – podejrzewany o rakotwórczość (wykazały to badania nad zwierzętami). Prof. Joanne Tobacman po badaniach nad karagenem stwierdziła, że powoduje on zapalenia i owrzodzenia jelit, a nawet może być przyczyną raka żołądka.
4. Olej palmowy – częściowo czy całkowicie utwardzony olej palmowy jest podejrzewany o działanie kancerogenne; powoduje wzrost poziomu złego cholesterolu i trójglicerydów, prowadzi też do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy.
5. Wzmacniacze smaku (glutaminian sodu E621 i inne): spożycie w bardzo dużych ilościach może powodować migrenowe bóle głowy czy nadmierną potliwość, wiąże się go także z nudnościami, pogorszeniem wzroku, osłabieniem, otyłością i przyspieszonym biciem serca.
6. Konserwanty (azotany, azotyny, benzoesan sodu i inne): niektóre są podejrzewane o działanie rakotwórcze, mogą powodować reakcje alergiczne, zawroty i bóle głowy, nudności, zapalenie nerek, a nawet astmę.
7. Sztuczne aromaty i barwniki: niektóre mogą powodować nadpobudliwość, reakcje alergiczne, migreny, bóle żołądka i zapalenia skóry.
Wyżej wymienione substancje nie zabiją nas od razu, mogą jednak spowodować powolną i bolesną śmierć, będącą następstwem różnych chorób. Niedawno przeczytałam, że spożywanie szkodliwych składników żywności jest jak regularne picie kropli lakieru do paznokci – nie zadziała natychmiast, jednak będzie się odkładać w organizmie, aby po latach dać efekt.
Więcej na temat aspartamu: http://www.nexus.media.pl/kontestator/gorzka-prawda-o-sztucznych-slodzikach.html?iPageContent=1