Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

sobota, 1 października 2016

Rzodkiewka dlaczego musisz po nią sięgnąć.

Plik:Raphanus sativus.jpg

 
 
Witam, dzień dobry moi Piękni!
Postanowiłam Wam przypomnieć o rzodkiewce. Zajadałam się nią wczoraj bez oporu, więc  poświęcę  jej trochę mego cennego czasu, gdyż wypada 
Jest mała, ale jakże cenna! Nie należy jej traktować po macoszemu i co najważniejsze można ją posadzić samemu w domu.
Obfituje w liczne witaminy i sole mineralne, pobudza działanie układu pokarmowego,  jest chrupiaca i bardzo smaczna.  Jakie jeszcze właściwości ma rzodkiewka i dlaczego warto po nią sięgnąć ?
A, C, B1, B2, B6, E, K i PP oraz składniki mineralne, m.in. żelazo, wapń, mangan, miedz, magnez, fosfor, potas, sód, siarka, cynk, selen. Jest idealnym pożywieniem dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy i  pantotenowy.
Przyjazna dla osób, które dbają o sylwetkę lub tych którzy są na diecie
Zawiera niewiele kalorii, dzięki czemu jest wyśmienitym składnikiem diety odchudzającej.
Niska kaloryczność w połączeniu z dużą ilością wody,  oraz niesamowita ilość witamin w tym witaminy C  to doskonałe  zestawienie odchudzające  organizm, który  się oczyszcza, nie pozbywając się przy tym witamin.

Wzmacnia odporność

Jesienne przeziębienie zwalczymy szybciej, wzbogacając dietę w  rzodkiewki. Zawiera duże ilości witaminy C, wzmacniającej nasz układ odpornościowy. Odziaływanie rzodkiewki na organizm można porównać do antybiotyków. Podobnie jak czosnek pomaga zwalczyć wirusy i grzyby, a zawarte w niej substancje  działają wykrztuśne. Tak więc podczas przeziębienia warto sięgać po rzodkiewki częściej.
Jeśli męczy Cię kaszel sięgnij po rzodkiewkę! Specjaliści od fitoterapii zalecają także spożywanie jej w przypadku duszności oraz astmy

Pobudza trawienie

Zawarta w nich cała gama witamin z grupy B poprawia przemianę materii, błonnik  aktywizuje pracę jelit i oczyszcza je z resztek pokarmowych, a także przyspiesza proces formowania się kału.
Dobrym pomysłem jest wzbogacenie diety w rzodkiewkę w przypadku niestrawności, braku apetytu,   nadmiernej fermentacji jelitowej. Nie jest wskazana dla osób  cierpiących na zespół jelita drażliwego (jedzenie rzodkiewki może pogłębić dolegliwości związane z tą chorobą), choroby trzustki (przyspiesza  proces tworzenia się żółci) oraz owrzodzenia przewodu pokarmowego. Najpierw trzeba wyleczyć organizm, pózniej po nią sięgnąć w przypadku tych chorób.

Sok z rzodkiewki idealny tonik nie tylko dla kobiet

Sok ( nie tylko z czarnej  stosuje się na wzmocnienie włosów i paznokci, ale także do rozjaśniania cery i pozbywania się pigmentowych przebarwień (np. piegów). Codzienne przemywanie cery świeżo wyciśniętym sokiem z warzywa rozjaśnia i rozświetla cerę.

 źródło potasu

Zawiera mnóstwo potasu, dzięki czemu jest ona jednym z cenniejszych źródeł tego pierwiastka. Rzodkiewkę zalecić więc można jako suplement diety dla osób z nadciśnieniem,  reguluje ona pracę serca, wspomaga działanie układu mięśniowego (regulując m.in. napięcie mięśniowe), i na koniec – ułatwia dotlenianie mózgu, dzięki czemu łatwiej osiągamy koncentrację i przyswajamy nowe informacje.
Dla dzieci uczących się idealna przekąska nie tylko do szkoły.

kiedy brakuje pokarmu

Medycyna naturalna zaleca spożywanie rzodkiewki w przypadku deficytu pokarmu w piersiach – zawarte w niej substancje mają podobno działanie pobudzające laktację.
Jej lekko ostry smak i soczysta konsystencja urozmaici niejedno danie. Rzodkiewka świetnie smakuje na surowo do kanapek, przekąsek na zimno, a także sałatek. Spożywać ją można również na ciepło, np. w postaci duszonej, albo… zakisić ( Pierwszy raz w takiej formie spożywałam w Japoni bowiem kiszona rzodkiewka należy do popularnych przysmaków kuchni  Japońskiej) Bardzo smaczna.

JEMY LISCIE RZODKIEWKI

Nie każdy wie, że doskonałym źródłem wartościowych składników jest nie tylko główka rzodkiewki, ale także jej liście. Nie wolno się ich pozbywać. Kiedy są świeże mają bardzo delikatny, czasami pikantny smak. Jednak liscie rzodkiewki nie moga byc zwiedniete, wybierajmy tylko takie, ktore posiadaja  swieze liscie.
Możemy  je wykorzystac  do sałatek lub zmiksować w smoothie, ewentualnie zrobić sok. Idealnie smakuja w polaczeniu z jablkiem i marchewka.
Dla tych którzy spożywają chleb zamiast liscia sałaty- liście rzodkiewki. Jednak im mniej chleba a wiecej lisci tym lepiej, ma sie rozumiec 
Rzodkiewka jest moją królową wsród nowalijek. Nie zapomnijcie o niej dzis, jutro i za tydzień

Chrupcie na zdrowie
Niech Moc, zdrowie i siła Bedą z Wami 
Wasza Witarianka