Z cyklu co te vagany jedzą. Chlebek na zakwasie, żytnio/orkiszowy i pasztet soczewicowy z dodatkiem kaszy jaglanej,orkiszowej, suszonych pomidorów i czego dusza zapragnie. "Baza kanapkowa" na tydzień.
Przepis na pasztet z soczewicy
0,5kg soczewicy (namoczyć na 1 godz)
0,5kg kaszy jaglanej
0,25kg kaszy orkiszowej
słonecznik,len-ilość wedle uznania
3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1\3 szklanki wody
sól, pieprz,gałka muszkatałowa
1słoik suszonych pomidorów
0,5kg kaszy jaglanej
0,25kg kaszy orkiszowej
słonecznik,len-ilość wedle uznania
3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1\3 szklanki wody
sól, pieprz,gałka muszkatałowa
1słoik suszonych pomidorów
Soczewicę ugotować do miękosci,obydwie kasze również. Wszystko zblendować na pulchną masę wraz z pomidorami (olej z pomidorków również). Do tego dodajemy roztwór z mąki ziemniaczanej i mieszamy energicznie.Następnie dodajemy przyprawy,słonecznik i len.Piekarnik rozgrzewamy do temp.200 stopni.Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy masę.Pieczemy okło 45 min.
SMACZNEGO !
Przepis na chlebek żytnio-orkiszowy na zakwasie.
0,5 kg mąki żytniej
0,5 kg mąki orkiszowej
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
0,8 -1 litr wody zimnej
0,5 l zakwasu (wcześniej przygotowanego)
0,5 kg mąki orkiszowej
3 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
0,8 -1 litr wody zimnej
0,5 l zakwasu (wcześniej przygotowanego)
Do miski wsypujemy obydwie mąki,dodajemy sól,cukier i zakwas.Wszystko mieszamy dolewając co chwilę po trochę wody.Wyrabiamy ciasto do momentu ,aż będzie plastyczne.Następnie zostawiamy do wyrośnęcia (około 1 godz) Wyrośnięte lekko ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 4 godz.Po upływie tego czasu smarujemy wierzch wodą ,aby skórka była chrupiąca. Pieczemy w temp.210 stopni – 1godzinę.
SMACZNEGO!