Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

poniedziałek, 26 grudnia 2016

Liście marchwi są zdrowe – nie wyrzucaj ich !


Przyrządzając warzywne dania staranne obieramy marchewkę a liście wyrzucamy jakby były niejadalne, a przecież liście marchwi są zdrowe – nasze prababki używały je zarówno w kuchni jak i do celów zdrowotnych.

Nać marchwi nie nadaje szczególnego smaku zupie, ale na pewno nie jest do wyrzucenia. O nieco gorzkim smaku jest bogatym źródłem potasu, witamin i minerałów.
Zawiera więcej witaminy C  niż korzeń i więcej witaminy K niż inne warzywa.Odtruwa wątrobę i oczyszcza organizm. Bogactwo minerałów a szczególnie chlorofil pobudza metabolizm i zapobiega chorobom cywilizacyjnym.  W ludowej medycynie były używana jako środek antyseptyczny na rany, choroby jamy ustnej i dziąseł, likwidowaniu nieświeżego oddechu, jako środek odtruwający,  moczopędny i usuwający obrzęki.
Pamiętajmy o tym wiosna,  nie wyrzucajmy młodych liści, można je dodać do zup i sałatek albo przyrządzić oczyszczający sok:

Składniki:
Liście marchwi są zdroweNać marchwi wraz z korzeniem
Dowolny owoc np. jabłko, gruszka, cytryna, pomarańcza
Wycisnąć sok w sokowirówce o dużej mocy. Ewentualnie składniki, bez korzenia zblendować z 1-2 szklankami wody.