Nie wszystkie treści z opublikowanych artykułów, odzwierciedlają poglądy admina..

STRONA TA ZOSTAŁA ZAŁOŻONA W CELU PROPAGOWANIA ZDROWEGO STYLU ŻYCIA I ODŻYWIANIA. NIECH MOJE BEZINTERESOWNE DZIAŁANIE PRZYSPORZY KORZYŚCI JAK NAJWIĘKSZEJ LICZBIE LUDZI I ZWIERZĄT. BO ZDROWIE SIĘ TYLKO TAKIE MA JAK SIĘ O NIE ZADBA.

piątek, 4 listopada 2016

Odporność, jak ją zbudować.

By Eric McGregor - http://www.flickr.com/photos/ericmcgregor/124313181, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1050644


 Odporność to najlepsze oręże w walce z infekcjami !
Odporność to nie jest coś co się ma dane raz na zawsze. Odporność tak jak wiedzę trzeba zdobywać , budować.
Na pewno ważne są : odżywianie , styl życia a przede wszystkim radość i chęć życia.
Ruch systematyczny na świeżym powietrzu odgrywa też nie bagatelną rolę. Gimnastyka angażowanie wszystkich partii mięśniowych , głębokie oddychanie , tzw. dotlenianie organizmu..
Właściwa dieta , to taka która nam dostarcza wszystkich witamin , minerałów i tłuszczy które to są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.Do obrony przed infekcjami są powołani jak ja ich nazywam "trzej muszkieterowie" to znaczy : czosnek, cebula .cytryna.
Ale jak we wszystkim do skuteczności jest niezbędna systematyczność .


\KLIKNIJ w link poniżej i polub stronę 

JAK BYĆ ZDROWYM CAŁE ŻYCIE   na Facebook , a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach ze strony.

https://www.facebook.com/Ryszard-Piotr-Jak-by%C4%87-zdrowym-ca%C5%82e-%C5%BCycie-811427708999378/



Ja osobiście uważam że dla profilaktyki należy codziennie te produkty spożywać , aby wytworzyć tak zwany płaszcz ochrono/odpornościowy a w przypadku przeziębienia i grypy zwiększone ich ilości.
Do tego należało by dodać miód z sprawdzonego żródła ( ja kupuję tylko w sklepie z artykułami dla pszczelarzy sądzę że to jest najlepsza gwarancja w myśl zasady nie kala się własnego gniazda , a te "market owe" to w większości w składzie mają rozpuszczony cukier). Prawdziwy miód nie "chrzczony" po pewnym czasie winien się skrystalizować , stwardnieć aby doprowadzić go stanu płynnego wystarczy wsadzi słoik do garnka z ciepłą wodą nie za gorącą , bo miód podgrzany do temperatury większej niż 40 stopni traci większość z swoich właściwości i właściwie może spełniać już tylko rolę słodzika zamiast cukru.Czosnek wiadomo jak miód zawiera w sobie naturalny antybiotyk i jest bakteriobójczy.Witamina C najlepsza z cytryny lub owoców dzikiej róży.


Nie wolno też zapominać o tak zwanym "zimowym paliwie" czyli witaminie D mającej również ogromne znaczenie w kwestii odporności. Najlepszymi "dostarczycielami" witamin i minerałów są oczywiście warzywa i owoce a tłuszczy oleje tłoczone na zimno nie rafinowane nie poddawane obróbce termicznej ,bo jak już wspomniałem w wysokiej temperaturze giną witaminy .

Należy się cieszyć każdą chwilą życia bo życie jest piękne. Starać się uśmiechać do ludzi w myśl zasady co dajesz to dostajesz!
                                                                                                                                                                                                Ryszard Piotr
                                                                                                    



Ja tylko mówię co wiem a co ty z tym zrobisz to już Twoja sprawa!